اپیدمی یا همه گیری عوارض غده تیروئید
در یکی دو دهه ی گذشته به دلایل مختلف میزان بروز بیماری ها و عوارض مختلف غده ی تیروئید، مخصوصاً سرطان تیروئید به شدت افزایش یافته و نوعی نگرانی برای سردمداران بهداشت عمومی و مردم به وجود آورده است. آمار جدید نشان می دهد که فقط در آمریکا حدود 27 میلیون نفر به نوعی عارضه ی غده ی تیروئید دچار هستند. به عبارت دیگر یک نفر از هر 10 نفر ناهنجاری های غده ی تیروئید دارند که رقمی است بالاتر از بیماری قند و سرطان. در اینجا باید اشاره کرد که حدود 50 درصد از افرادی که به ناهنجاری های غده تیروئید دچار هستند از آن بی خبرند و وقتی بیماری شکل مزمنی به خود گرفت و عوارض آن معلوم شد از وجود آن مطلع می شوند. علائم و نشانه های بالینی این بیماری در افراد مختلف متفاوت است ولی به طور کلی خستگی، ریزش موی سر، نازائی و نامرتب بودن پریود در خانم ها، یبوست، چاقی، بالا بودن کلسترول خون، کم خونی، اضطراب و پریشانی و غیره از علائم خستگی و بیماری غده تیروئید است. البته آزمایش های اختصاصی برای تشخیص ناهنجاری ها و بیماری های غده تیروئید وجود دارند که توسط پزشک متخصص توصیه می شود.
به طور کلی آنچه که مسلم است بیماری های غده تیروئید جزئی از ناهنجاری های سیستم ایمنی بدن هستند و متأسفانه سیستم ایمنی بدن اشتباها به جای حفاظت این عضو به آن حمله می کند و مشکلاتی را به وجود می آورد و موازنه ی هورمون های غده تیروئید و بقیه غدد داخلی را به هم می زند.
کمبود ید رژیم غذایی سبب ناهنجاری های غده تیروئید می شود. عوامل دیگری در محیط زیست مناطق مختلف دنیا وجود دارند که این نوع عوارض را برای غده تیروئید به وجود می آورند که به طور کلی Halogens نام دارند و در سموم حشره کش و بعضی از آب های آشامیدنی و بعضی از خمیردندان ها و غیره وجود دارند. این دسته از مواد در چگونگی جذب ید در بدن و عملکرد آن تأثیر می گذارند و در نهایت مشکلاتی را برای غده تیروئید خلق می کنند. علاوه بر این عده ای معتقدند که بیماران مبتلا به بیماری های Autoimmune اگر نان گندم و لبنیات مصرف کنند قادر نخواهند بود پروتئین موجود در آنها را به سوخت و ساز رسانده و در بدن آنها نوعی عکس العمل زیانباری به وقوع می پیوندد. شاید علت افزایش بیماری های غده تیروئید در سال های اخیر رابطه مستقیم با عوامل ذکر شده در بالا بوده. البته ممکن است عوامل ناشناخته ی دیگری نیز در این میان نقش داشته باشند.
نظرات شما عزیزان: